Meme Kanseri Nedir ?

Meme kanseri, genellikle süt bezleri ve kanallarındaki hücrelerin kontrol dışı büyüyerek tümör oluşturması ile başlar. Tümörün bulunduğu dokunun etrafına yayılması veya vücudun diğer taraflarına sıçraması kötü huylu bir kanser ajanı olduğu anlamına gelir.

Neden ?

Alkol ve sigara bağımlılığı, obezite, sedanter yaşam, bazı hormon tedavileri ve genetik faktörlerin meme kanseri riskini yükselttiği gözlemlenmiştir.

Belirtiler

En büyük göstergesi, memede veya koltuk altında oluşan yumru halindeki kitlelerdir. Kanserli kitleler; diğer şişliklerden sert yapılı, düzensiz kenarlı ve pürtüklü yüzeyi ile ayırt edilebilir.

• Tek memeden gelen kanlı ya da şeşfaf renkli akıntılar
• Meme başı derisinde kabuklanma veya soyulma
• Aniden ortaya çıkan yara ve kızarıklıklar

Ne Yapılabilir ?

Meme kanseri için risk faktörlerini bilmek ve erken tanı, hayat kurtarıcı ilk adımdır. Meme kanserinde erken tanıda bilinen etkin çözüm ise, kişilerin risk durumlarına göre belirlenmiş olan muayene ve tetkik protokollerini uygulamasıdır.

Meme kanserinin erken tanısı için rutin kontroller asla ihmal edilmemelidir. Erken tanı için 20 yaşını geçmiş her kadın ayda bir kez kendi kendine elle meme muayenesi yapmalı, 40 yaşını geçmiş her kadın ise her yıl düzenli olarak ultrasonografi, mamografi ve fiziki muayene yaptırmalıdır. Her kanserde olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı, tedavi için hayati bir önem taşımaktadır.

Meme kanseri ve diğer meme hastalıklarının erken teşhisine yönelik ileri tarama yöntemleri kullanılır. Özellikle mamografi gibi taramalarda erken evredeki kitleler saptanabilmektedir. Bu nedenle tarama yöntemlerinin erken tanıda altın standart olduğunu unutmayınız.

Meme Kanserinde Erken Tanı

Meme kanseri, erken evrede tedavi edilebilir bir hastalıktır. Meme kanseriyle mücadelede altın standartlar; düzenli kontrol, erken tanı ve doğru tedavidir. Koruyucu önlemler, hayat kurtarıcıdır. Görünmeyeni görebilmek için erken tanıya yönelik taramaları yaptırmayı ihmal etmeyin.

Erken Tanı İçin Neler Yapılabilir ?

Adet görmeye yakın zamanda memenin dıştan elle hissedilen yapısı da değişir. Süt bezlerinin gelişimi ile memenin kitle yapısında çeşitli oluşumlar hissedilebilir. Bu nedenle kendi kendine muayene, mutlaka adet döneminden sonra yapılmalıdır!

Kendi Kendine Meme Muayenesi

Kadınların belli aralıklarla memelerini kontrol etmeleri, meme kanserini ileri aşamalara ulaşmadan fark etmenin ve kolay tedaviye başlangıcın ilk adımını oluşturuyor.

Her kadın kendini ayda bir kez muayene etmeli. Bu muayene, adet başlangıcından 10- 12 gün sonra yani hormon etkisinin en az olduğu dönemde yapılmalı. Kendini düzenli olarak muayene eden her kadın belli bir süre sonra kendi memelerini tanıyor ve normal meme dokusunun özelliklerini öğreniyor. Böylece yeni ortaya çıkan kitleleri erken dönemde fark edebilecek duruma geliyor. Meme muayenesi farklı şekillerde yapılabiliyor.
Ayna karşısında görsel değişiklikleri değerlendirdikten sonra yatarak, el ile yapılan muayene en etkin yöntem olarak görülüyor.

Meme kanserinin erken dönem bulguları çok belirgin olmayabilir. Kanser ilerledikçe, memelerde kadının dikkatle izlemesi gereken bazı değişiklikler ortaya çıkar. Bu değişiklikler; memede veya koltuk altında kitle ele gelmesi, memenin boyutunda veya şeklinde değişiklik olması, meme başından akıntı gelmesi, memenin veya meme başının derisinde renk değişikliği ve çekinti olması ya da özellik değiştirmesi olarak sıralanır.

Bu özelliklerin çoğunun ardında kanser olmasa da gerçek nedenin bir doktor tarafından bulunması gereklidir.

Klinik Meme Muayenesi

20 yaşından sonra 1-3 yılda bir, 40 yaşından sonra her yıl doktor tarafından yapılan meme muayenesidir. Kadının taşıdığı risk faktörlerine ve meme yapısına göre muayene sıklığı değişebilir.

RANDEVU ALIN